Voice of Baceprot, poznat i pod nazivom VoB, je bend iz Indonezije koji pravi simbozu različitih metal žanrova među kojima se izdvajaju nu metal, funk metal, thrash metal, progressive metal i rap metal. Ovaj muzički trio poseban je iz razloga što dolazi iz konzervativnog dijela Indonezije i zbog toga što se sastoji od tri mlade članice koje nose hidžab.


Firdda Kurnia, Euis Siti Aisyah i Widi Rahmawati tri su djevojke koje su 2014. godine odlučile osnovati grupu koja će isključivo svirati „teške note“. Firdda Kurnia svira gitaru i pjeva, dok ritam sekciju čine Euis Siti Aisyah na bubnjevima i Widi Rahmawati koja je zadužena za bass dionice. Djevojke su se još kao učenice odlučile na potez osnivanja muzičkog sastava, a njihov učitelj muzike Erza Satia sadašnji im je menadžer. Ovaj sastav ne bi mogli razlikovati od ostalih amaterskih metal sastava da ga ne čine tri djevojke s hidžabom koje dolaze iz Zapadne Jave, inače dijela Indonezije koji je udaljen pet sati vožnje jugoistočno od glavnog grada Jakarte, koje je poznato kao izuzetno konzervativno muslimansko mjesto.

U jednom razgovoru za medije Firdda Kurnia, glavna članica sastava Voice of Baceprot, izjavila je: „Nošenje mahrame ne bi smjela biti prepreka našoj težnji da ostvarimo svoje snove i da postanemo heavy metal zvijezde. Spolne razlike ne bi trebale biti problem pri istraživanju vlastite kreativnosti upravo zbog toga što sviranjem ne zapostavljamo svoje vjerske obaveze i ne narušavamo tradicionalne vrijednosti.“

Sve članice sastava kćerke su lokalnih farmera koji nisu previše imućni, a s muzikom su se tek upoznale kroz priče učitelja iz medrese Erze Satie. Nedugo nakon saslušanih predavanja o osnovama muzike, tri mlade učenice počele su živjeti metal.

Voice of Baceprot stvara autorsku muziku po uzoru na svjetske metal velikane kao što su Slipknot, Lamb of God i Rage Against The Machine, ali češće sviraju obrade. Zanimljivo je kazati da ovaj sastav ima fanove širom Indonezije, a veliki ljubitelj djelovanja članica sastava iz grada Garut je i donedavni indonezijski predsjednik Joko Widodo. Bitno je naglasiti da je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska država na svijetu u kojoj su vrlo često islam i pluralizam na različitim tasovima vage, ali su djevojke iz sastava Voice of Baceprot odlučile pomiriti tradiciju i savremenost time što sviraju tešku muziku noseći hidžab. Na samom startu ova pojava bila je dosta konfuzna za većinu tamošnjeg stanovništva, ali su djevojke ubrzo dobile veliku podršku.

Osim što „Glas Baceprota“ podržava Joko Widodo, bivši predsjednik države, mlade muzičarke podržava i Giring Ganesha, vokalni solista najpopularnijeg indonezijskog pop benda Nidji. On je upoznao djevojke iza scene televizijske emisije u kojoj su trebali zajedno nastupati. On naglašava da je izuzetan uspjeh biti mlada djevojka s periferije koja je uspjela postati poznata izvan granica svoje države, a on smatra da su to Firdda, Euis Siti i Widi zasigurno postale. On kaže da su članice spomenutog sastava uspjele pokazati svijetu da mogu biti ponosne muslimanke i biti ponosne na svoj religijski identitet, ali u isto vrijeme pokazuju da mogu biti i vrlo uspješne muzičarke.

Voice of Baceprot je bend koji uglavnom svira singlove svjetski poznatih metal muzičara i sastava, ali također se baziraju i na stvaranje autorskih traka. The Enemy of Earth is You je pjesma nastala kao apel za zaštitu okoliša, a imaju još par društveno angažiranih singlova. Članice naglašavaju da im je najveći ideal jednog dana zasvirati u Londonu ili Parizu, a uskoro se nadaju i objavljivanju prvog studijskog albuma.

  • author's avatar

    Autor: Mirza Abaz

    Mirza Abaz rođen je u mjesecu septembru 1996. godine u Sarajevu. Studira bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda BiH na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Od malih nogu pokazuje interes za jezik i književnost i nije iznenađenje što je počeo filologiju i profesionalno izučavati. Do ovog trenutka bio je vanjski saradnik i glavni urednik nekoliko web portala, a svoje tekstove objavljivao je i u printanim časopisima.

  • author's avatar