U jesen prošle godine Skupština KS prihvatila je prijedlog da se osnovna škola u novogradskom naselju Dobroševići preimenuje i da novi naziv sadrži ime istaknutog bošnjačkog pisca, publiciste, prevodioca, društvenog i književnog hroničara Mustafe Busuladžića.

Općinski sud u Sarajevu 9. augusta 2017. godine i službeno je donio pismenu odluku o promjeni naziva ove javne ustanove koja se do početka augusta zvala Osnovna škola „Dobroševići“.

Na prošlogodišnjoj sjednici Skupštine KS, inače 21. po redu, zastupnici opozicionih političkih partija SDP-a, DF-a i Naše stranke napustili su zasjedanje iz razloga što su smatrali da je nedopustivo da naziv odgojno-obrazovne ustanove u KS sadrži ime i prezime, kako oni navode, čovjeka koji se otvoreno zalagao za fašizam i kleronacizam. Ipak, na kraju je usvojen Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole „Dobroševići“ u naziv Javna ustanova Osnova škola „Mustafa Busuladžić“, a od prije nekoliko dana ova izmjena je i formalno stupila na snagu.

Da podsjetimo, Mustafa Busuladžić je bio bošnjački intelektualac i nosilac aktivnosti udruženja Mladi Muslimani. Najpoznatiji je po svojim publicističkim tekstovima u kojima je obrađivao teme adaptibilnosti islama evropskom tlu, pisao je o vezama islama i tadašnjeg društva, a bio je i jedan od rijetkih publicista koji je komentirao zapadnjačke društvene i kulturne pojave kao što su socijalizam, fašizam, rasizam, liberalizam… Neposredno nakon dolaska komunističke vlasti u Bosnu i Hercegovinu Mustafa Busuladžić je uhapšen i ubrzo strijeljan 29. juna 1945. godine na mjestu današnje Željezničke stanice u Sarajevu. Njegovo tijelo nikad nije sahranjeno pošto su na mjestu strijeljanja pronašli samo njegove naočale i fes, ali ne i posmrtne ostatke.

Zagovornici ideologija lijevo od centra Mustafu Busuladžića smatraju fašistom i klaronacistom iz razloga što je živio u vremenu dominantnog fašizma iako se javno odricao fašističke ideologije i tadašnjeg političkog nastupa struktura vlasti Nezavisne države Hrvatske (NDH), a to najbolje govori njegov autorski članak Dužnosti islamskih naroda, koji je objavljen u sklopu djela Muslimani u Evropi, u kojem Busuladžić kaže:

„Islam je prirodni protivnik i komunizma i fašističko-rasističkih shvatanja. Da bi se uklonila svaka propaganda, dolazila ona slijeva ili sdesna, muslimani moraju prije svega da se orijentiraju isključivo prema islamu i jačaju svoje duhovne veze. Prvi islamski kongres koji bude zasjedao treba da se pozabavi pitanjem strane propagande u islamskim zemljama i iznađe metode komunističko-fašistički utjecaj među muslimanima, a naručito omladinom i radničkim staležom.“

Izvori: Klix, Akos

  • author's avatar

    Autor: Nedim Kaliman

    Nedim Kaliman je rođen 1997. godine u Sarajevu. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, 2015. godine upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Do ovog momenta bio je istaknuti član nekoliko nevladinih organizacija koje su se bavile politikom, proučavanjem civilnog društva, očuvanjem ljudskih prava i sl. Njegova interesna polja jesu politika, društvo, historija i arhitektura te će njegovi tekstovi najčešće obrađivati prethodno navedene teme, a sebe smatra i strastvenim filmofilom.

  • author's avatar