U 91. godini života preminuo je Jerry Lewis, velikan američke komedije i filantrop u svom domu u Las Vegasu, a ovu vijest američkim medijima potvrdila je glasnogovornica porodice Candi Cazau.

Najveći uspon Jerry Lewis doživio je 50-ih godina kroz nastupanje uživo, u televizijskim emisijama i filmovima u kojima je glumio luckastog pomoćnika Deana Martina, inače vrsnog muzičara i glumca. Svađa vrhunskog dvojca prekinula je njihov zajednički rad koji je trajao nešto duže od deset godina, pa se Jerry Lewis odlučio na samostalnu karijeru.

Filmski angažman ove glumačke legende trajao je nešto više od pola stoljeća i za vrijeme aktivnog djelovanja snimio je 45 filmova u kojima je igrao glavnu rolu, a u nekoliko filmova je igrao i sporedne uloge. Njegova najpoznatija uloga jeste ona u filmu Šašavi profesor, a za ovaj igrani film Lewis potpisuje i režiju. Također, poznat je i po pojavljivanju u TV reklamama među kojima se ističu reklame za Coca-Colu i Pepsi koje su se vrtile na malim ekranima 90-ih godina.

Jerry Lewis rođen je kao Joseph Levitch 16. marta 1926. godine i  svoj prvi nastup imao je u svojoj petoj godini života.

Preminuo je prirodnom smrću.

Foto: CNN

  • author's avatar

    Autor: Redakcija

    Nedostaju biografski podaci.

  • author's avatar