Vijest o mogućem snimanju serije Gospodar prstenova protekle sedmice odjeknula je kao eksplozija. Priča je započela kada su navodno Warner Bros Television i Amazon počeli dogovore o novoj serijskoj adaptaciji novela J.R.R. Tolkiena u nadi da stvore konkurenta trenutno najjačoj TV seriji na svijetu, a riječ je o franšizi Game of Thrones.

Da stvar bude zanimljivija u čitavoj priči spominju se Netflix i HBO kao mogući kandidati za otkupljivanje prava na Gospodara prstenova, a u igri su cifre i do urnebesnih 250 miliona dolara. Kako saznajemo, čitava priča je nastala nakon što je Tolkien Estate, pravno lice koje polaže autorska prava na sva djela i radove autora J.R.R. Tolkiena, dobila tužbu protiv Warner Bros Television oko licenci za kompjuterske online igrice i slotove vezane za franšize Gospodar prstenova i Hobbit.

Sean Austin, koji je igrao ulogu Samwise Gamgeea u Jacksonovoj trilogiji Gospodar prstenova kaže da ova vijest ne bi trebala biti začuđujuća s obzirom na to da je on odmah nakon završetka snimanja uvidio da će neko praviti remake filma u narednih 15-ak godina. Međutim, mnogi vjerni fanovi smatraju da ovaj filmski klasik treba ostati nedodirnut jer zaista predstavlja filmsko remek-djelo.

Postavlja se pitanje koji bi glumci mogli nadomjestiti onu glumačku postavu iz Gospodara prstenova i Hobbita te koja će priča biti uzeta kao scenario za snimanje. Druga stvar je pitanje da li će se moći zadovoljiti standard gledalaca s obzirom na to da sve priče obiliju velikim brojem magičnih bića koja u snimanju iziskuju nevjerovatan broj CGI efekata za koje su potrebne velike sume novca. Također, mnogi fanovi smatraju da bi se kao potencijalna priča trebala uzeti knjiga Silmalirion koja je direktno vezana za svijet J.R.R. Tolkiena, ali do ovog trenutka nije doživjela nijednu filmsku adaptaciju.

Veliki broj fanova je skeptičan oko čitave priče, a na nama je da čekamo šta će vrijeme pokazati.

  • author's avatar

    Autor: Redakcija

    Nedostaju biografski podaci.

  • author's avatar