Manifestacija Dani bosanskog jezika ima za cilj promociju i afirmaciju bosanskog jezika, te edukaciju mladih o historiji i važnosti bosanskog jezika. Posmatrajući dešavanja, te prepiske koje se vode kako kroz medije, tako i u intelektualnim krugovima primijetili smo da se sve više dovodi u pitanje autonomnosti bosanskog jezika, te njegove historije. Osim toga svjedočimo različitom statusu bosanskog jezika u Bosni i Hercegovini, regiji i našoj dijaspori.

Kroz ovu manifestaciju želimo afirmirati pojedince i institucije u cilju ostvarenja temeljnog ljudskog prava na izučavanje maternjeg jezika kojeg su lišeni učenici Bošnjaci u bh. entitetu Republika Srpska i u dijelovima Federacije BiH gdje su Bošnjaci manjina.

U programu manifestacije Dani bosanskog jezika bit će održane dvije panel diskusije. U prvoj će predstavnici akademske zajednice govoriti o historijskim i aktuelnim odnosima jezika i politike u Bosni i Hercegovini i regiji. Na drugom panelu predstavit ćemo četiri mlada autora koji su već objavili knjige na bosanskom jeziku.

.

Program manifestacije

11:00h – Uvodno obraćanje organizatora

11:10h – Prvi panel 
Tema: Odnos jezika i politike – moderator Kerim Sefer
Uvodničari: prof. dr. Sanjin Kodrić i prof. dr. Sead Šemsović
11: 55h – Pauza/zakuska

12:10h – Drugi panel
Tema: Izazovi mladih autora – moderator Esed Ivojević
Uvodničari: Safer Grbić, Selim Alagić, Kerim Sefer, Rabija Arifović

12:40h – Otvaranje izložbe „Bh. pisci u 20. stoljeću

Obraćanje predstavnika Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

.

Cilj projekta

Kroz ovaj projekat želimo pokrenuti inicijativu za proglašenjem Međunarodnog dana bosanskog jezika, a naš prijedlog je da to bude 22. februar kada se obilježava Svjetski dan maternjeg jezika.

Na ovaj način bi se u afirmaciju bosanskog jezika uključila šira društvena zajednica od škola, općina, gradova, NVO sektora itd. kako bi se formirao front koji bi bio odgovor na negacije bosanskog jezika koje dolaze sa raznih strana.

 

Organizator: Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS

Podržano od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

Sponzor: Vispak

Facebook event.

  • author's avatar

    Autor: Redakcija

    Nedostaju biografski podaci.

  • author's avatar