Na sarajevskoj Baščaršiji, u Malim Dairama nadomak Sebilja (Luledžina br. 12), nalazi se kuća u kojoj je živio Mak Dizdar (1917-1971), jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika, autor Kamenog spavačaModre rijeke Starih bosanskih tekstova. U protekloj godini, širom Bosne i Hercegovine obilježena je 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara, čime je još jednom potvrđena ključna uloga njegovog djela u razvoju bosanskohercegovačke književnosti, kulture i identiteta.

Ovim povodom, Fondacija Mak Dizdar je u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u kojem se čuva najveći dio njegove rukopisne zaostavištine, pokrenula inicijativu o uspostavljanju muzejsko-galerijskog prostora posvećenog Maku Dizdar u Sarajevu. Kako je prizemlje kuće u Malim Dairama već opremljeno kao galerijski prostor, a trenutno nije u upotrebi, vlasniku ovog prostora, Općini Stari Grad, uputili smo molbu za njegovo korištenje u svrhu uspostavljanja stalne postavke posvećene Maku Dizdar pod nazivom Makova hiža. Nakon što nam je prvobitno obećano da će ovaj prijedlog biti razmatran na idućoj sjednici Općinskog vijeća, obaviješteni smo da Općinsko vijeće još uvijek nije raspravljalo o ovom prijedlogu, te je trenutni status ove inicijative neizvjesan.

Iz tog razloga, odlučili smo pokrenuti peticiju kojom će građani Bosne i Hercegovine i ljubitelji poezije Maka Dizdara širom svijeta moći izraziti svoju podršku ovoj inicijativi. Molimo Vas da svojim potpisom doprineste nastanku Makove hiže u Sarajevu!

Peticiju možete potpisati ovdje.

 • Pogled prema Sebilju sa ulaza u kuću
  Pogled prema Sebilju sa ulaza u kuću
 • Ploča na kući u Malim Dairama
  Ploča na kući u Malim Dairama
 • Kuća u kojoj je živio Mak Dizdar – buduća Makova hiža?
  Kuća u kojoj je živio Mak Dizdar – buduća Makova hiža?

Izvor & Foto: Fondacija Mak Dizdar

 • author's avatar

  Autor: Redakcija

  Nedostaju biografski podaci.

 • author's avatar