Film ‘Nikome ništa’ reditelja Edina Alije prvi je film snimljen na bosanskom jeziku na Kosovu. Film je snimljen prošlog ljeta u selu Skorobište kod Prizrena, a govori o ugovorenim brakovima kod prizrenskih Bošnjaka.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Ivana Bartunjek i Tarik Musić. Film donosi priču o 17-godišnjoj Merjemi koja je primorana da stupi u brak s nepoznatim muškarcem koji ima 40 godina. Sve vrijeme Merjema se tajno zabavlja s Ahmetom koji je njenog uzrasta.

“Ovaj kratki film projektuje kulturu, tradiciju i zakone kosovskih Bošnjaka. Na filmu je mlada prikazana u tradicionalnoj nošnji, a zbog uroka je ofarbana različitim bojama. Sedamnaestogodišnja Merjema ne može zadržati suze koje lagano brišu njeno tradicionalno ofarbano lice i time pokazuje koliko joj boli nanosi odluka njenog oca da je uda za starijeg, njoj nepoznatog muškarca”, rekao je reditelj Edin Alija o filmu ‘Nikome ništa’.

Istakao je kako su na ovom 22-minutnom filmu radili bošnjački, albanski i srbijanski umjetnici.

“Ovim filmom razbili smo multietničke predrasude. Svi su, s mnogo entuzijazma i zadovoljstva, radili bez problema i vjerovali u koncepciju filma”, poručio je Alija.

Izvor: Klix

  • author's avatar

    Autor: Redakcija

    Nedostaju biografski podaci.

  • author's avatar