Press "Enter" to skip to content

Pet najskupljih slika u historiji likovne umjetnosti

Kada su u pitanju likovna djela, teško je i danas odrediti njihovu tačnu vrijednost. Za neke se smatra da su neprocjenjive, mnoge od njih se danas nalaze na crnom tržištu, ali postoji i određeni broj slika čije su cijene na aukcijama dostizale vrtoglave cifre zbog natjecanja i borbe za prestiž između kolekcionara. U nastavku predstavljamo pet najskupljih slika u historiji.


Mark Rothko – No. 6 (Violet, Green and Red)

Ovo likovno djelo naslikano je 1951. godine, a autor je ruski slikar Mark Rothko. Inače je ovaj slikar pratio stilski pravac apstraktnog ekspresionizma koji se afirmirao u umjetnosti tokom 50-ih godina prošlog vijeka. Slika je prodana za 188 miliona dolara.

No. 6 (Violet, Green and Red), Mark Rothko

Jackson Pollock – Number 17A

Umjetnina je naslikana 1948. godine od strane Jacksona Pollocka, američkog umjetnika koji je također slikao u stilu apstraktnog ekspresionizma. Vrijednost slike iznosi 200 miliona dolara.

Number 17A, Jackson Pollock

Paul Cézanne – The Card Players

Tvorac ove slike jedan je od začetnika postimpresionizma u slikarstvu, Paul Cézanne, a ovo likovno djelo je naslikano 1893. godine. Ovaj čovjek je jedan od trojice slikara koji su usmjerili razvoj svih umjetničkih izraza u 20. vijeku. Tačna cijena slike nikada nije određena, ali se smatra da vrijedi između 259 i 300 miliona dolara. Smatra se da je ‘The Card Players’ treća najskuplja slika na svijetu.

The Card Players, Paul Cézanne

Paul Gauguin – When Will You Marry?

Djelo je nastalo 1892. godine, a autor je još jedan začetnik postimpresionizma Paul Gauguin. Vrijednost slike iznosi nešto manje od 300 miliona dolara i smatra se da je ova slika druga po vrijednosti u historiji likovnosti.

When Will You Marry?, Paul Gauguin

Willem de Kooning – Interchange

Ovo slikarsko remek-djelo vrijedi 300 miliona dolara i samim tim zauzima sami vrh liste najskupljih umjetnina u historiji. Ovo djelo je naslikao Willem de Kooning 1955. godine i još je jedan u nizu slikara koji su pratili pravac apstraktnog ekspresionizma. Willem de Kooning je, osim svojih slika, poznat i po svojim kiparskim radovima.

Interchange, Willem de Kooning
  • author's avatar

    Autor: Redakcija

    Nedostaju biografski podaci.

  • author's avatar

Close
Scroll Up